Clicky

MoetDatNou: Linksaf
maandag 2 maart 2015

Linksaf

Sinds kort ben ik een linkse theedrinker.
Zaterdagmiddag waren m'n vriendin en ik in de Primark en aangezien ik nu links ben, waren we er dan ook echt strikt voor mijn vriendin. Als linkse rakker kan ik 't me immers niet veroorloven om kleding te kopen bij zo'n kinderuitbuiter. Maar toch ook vooral omdat ik te links ben om geld te verdienen. Ik bestookte m'n vriendin er met irritant linkse opmerkingen: “Hoeveel zou kleine Rakesh aan dit shirtje hebben verdiend?” En als ze iets op de grond liet donderen: “Hier heeft Rakesh 't niet voor gemaakt!”

Ik dacht altijd, als ik door kinderarbeid gefinancierde kleding koop, hebben die uitgemergelde kindjes het tenminste nog ergens voor gedaan. Totdat mijn leraar me ervan overtuigde dat grote bedrijven altijd overstag gaan, zodra wij, onnozele consumentjes, in opstand komen. Arbeiders worden dan niet gedumpt, maar krijgen simpelweg een betere behandeling. Kleine Rakesh heeft toch zeker ook recht op porno, fastfood en andere pracht van de Westerse Wereld?! Vanaf nu koop ik m'n kleding alleen nog tweedehands, besloot ik.

Hoe meer ik leer, des te linkser ik word, lijkt het wel. Al zet ik me nog altijd zo hard mogelijk af tegen die begrippen links en rechts. Achterhaald, heb ik ze altijd gevonden.
Ik ben van nature altijd nogal afgeweken van de gevestigde opvattingen, daar kon ik niets aan doen. Fan van Adolf Hitler ben ik ook geweest. Tegenwoordig combineer ik liever de beste kanten van links en rechts. Bij elke kwestie neem ik vrijheid als uitgangspunt, en dan kijk ik of die vrijheid voor iedereen wel even vrij is.

Toen ik erachter kwam dat het jodendom inderdaad niet zo'n fijne religie is, werd ik fan van Hitler. Die man had toch wel een punt. In die vmbo-tijd begon ik Hitler wel geil te vinden.
Die was dood dus nam ik genoegen met de NVU. Geert Wilders vond ik maar een akelige jodenneuker. Later kwam ik erachter dat elke religie eigenlijk niet zo fijn is, in plaats van alleen het jodendom. Ik verweet Hitler dat hij slechts één religie nam en verliet het gedachtegoed van de NSDAP. Toen werd ik VVD-fan. Werken voor je geld en misdadigers gaan achter slot en grendel, daar kon ik me wel in vinden.

Jaren verder en nog steeds de middelbare school niet door, ben ik de laatste tijd filosofische teksten gaan lezen over wereldproblematiek. Als eerste zijn er dan de libertaristen, de vrijheidsfundamentalisten waar ik me goed in kan vinden. Dan komen filosofen als Peter Singer aanbod, die uitgaan van plichten. Je moet dit, je moet dat, fuck off. Bij elke plicht wordt vrijheid aangetast, vind ik, dus die verafschuw ik. En dan komt de grote verlichter Thomas Pogge. Pogge vindt net als libertaristen dat je alleen hoeft te zorgen dat je anderen niet schaadt, maar legt vervolgens helder uit hoe onze prachtige Westerse Wereld de boel in de Derde Wereld flink diep heeft verneukt. En dat we dus goddomme maar eens iets moeten doen aan alles wat de situatie daar in stand houdt. Primark is een Hitler voor Indiase kindertjes. Wees geen aap met een gouden ring, koop tweedehands.