Clicky

MoetDatNou: U bent een Anita
donderdag 26 februari 2015

U bent een Anita

Anita is alvast een naam die haar kapsel perfect omvat.
Maar haar gezicht niet, want daarin straalt ze het tegenovergestelde uit: Een intelligente en innemende persoonlijkheid. Ik zie het mezelf opschrijven, ‘innemend’, bah.
Het woord ‘innemend’ is namelijk nogal bevuild, zoals de Joden Adolf Hitler al jaren proberen te bevuilen. Zo bevuilt Anita Witzier’s persoonlijkheid het woord ‘innemend’, door het woord te kapen.
Anita probeert alles uit te stralen wat ze niet is. Ze is en blijft een doodgewone Anita, zoals ik een beroerde schrijver is en blijf. Ik weet wel dat er geniale schrijvers zijn, en dat wil ik ook zijn, maar zelf zal ik altijd rommelen in de marge.
Zo weet Anita Witzier dat er oprechte en onbevooroordeelde zieltjes bestaan, en zo wil ze zelf ook zijn, maar ze zal het nooit worden.
Al doet ze nog zo haar best, Anita Witzier kijkt neer op haar geïnterviewden in ‘Anita wordt opgenomen’. U hoort haar zeggen: “Je zegt dat je met dieren kunt praten, dat vind ik dan nog een beetje vreemd, maar ja, wie ben ik, ik bedoel, misschien kan het ook wel hè.” En u ziet haar denken: “Het is maar goed dat jij achter slot en grendel zit, mafkees. Met je eendjes.”
Neem dan Tim Hofman, wie hij ook interviewt, neerkijken is niet aan de orde. En mocht dat ooit wel het geval zijn, dan wordt dat ook uitgesproken en zijn beide partijen oké.
Eerlijkheid kun je niet aanleren en eerlijkheid kun je niet kopen. Je wordt er mee geboren, je bent eerlijk of je bent het niet.
Het goede aan Anita Witzier is dat ze haar best doet om eerlijk te zijn, het komt alleen niet over, omdat ze het niet is.
Anita is gewoon, gewoon een Anita die in gebaande paadjes denkt; goed of slecht, zwart of wit en normaal of raar.
Zoals dinsdag in DWDD werd gezegd; interviewen aanleren heeft maar weinig nut: je kunt het of je kunt het niet. Anita, leer van Tim en straal uit wat uw kapsel uitstraalt: u bent een Anita, geen moeder Teresa.