Clicky

MoetDatNou: Recensie ' #Rotop naar je eigen land' aflevering 1
donderdag 22 januari 2015

Recensie ' #Rotop naar je eigen land' aflevering 1

Het moge vooraf vooral wel duidelijk zijn dat het een nogal goedkope sensatie truc is, om broodje bal etende minder minder-roepers naar Verweggistan te sturen, om hen te confronteren met hun ongenuanceerde meningen. Want natúúrlijk zullen ze precies hetzelfde meemaken als vluchtelingen, en nooit zal er in hun minderwaardige PVV-hoofd opkomen, dat er constant een cameraploeg bij is en dat ze over drie weken weer Euroshopper bier mogen wegtikken van de bijstand, in tegenstelling tot echte vluchtelingen. Daarmee is alles over het programma eigenlijk ook wel gezegd, maar aangezien dat een vooroordeel is, hier nog wat gekanker over de uitzending:

Presentator Dennis van der Geest vertelt de zes deelnemers bij aanvang op Schiphol, dat ze drie weken zullen leven als een vluchteling, en dat ze eerst met een busje ergens heen gaan. Thuishulp Sandra en huisvrouw Willeke met PVV-tattoo, zijn al binnen vijf minuten zo goed als volledig van hun PVV-religie afgeholpen. "Ik vind dit wel godsgeslagen mensonterend", jammert Sandra, als ze in haar cel in het detentiecentrum is gebracht. Het programma kwam ze nog binnen met: "Dé oplossing: alle vluchtelingen op een eiland ergens in de stille oceaan, koepel eromheen, nooit meer naar omkijken."

Binnen vijf minuten is het ook wel duidelijk dat 't programma inderdaad heeft gekozen om vooral de nuance in beeld te brengen. Van der Geest heeft het over 'Zes Nederlanders met totaal verschillende meningen.' Dat zijn drie PVV-stemmers (hun mening moge duidelijk zijn), één student politicologie die met iets betere argumentatie toch vóór een streng asielbeleid is en welgeteld één zweverige studente die het allemaal een schande vindt en van mening is dat elke vluchteling toegelaten zou moeten worden. O, en dan hebben we ook nog Rick. Hij vindt dat vluchtelingen op een 'whitelist' moeten komen. Okisgoed.

Als het avond is en de celdeuren sluiten, slaat de paniek toe bij de volstrekt rationele dames Sandra & Willeke. Althans, bij Willeke, die een soort van hyperventileert. Sandra weet haar gerust te stellen met bemoedigende woorden: 'We slepen elkaar er doorheen!' Maar dan slaat het noodlot pas echt toe. Willeke heeft haar portemonnee met daarin koffer-sleutels aan de presentator van 't programma gegeven. Willeke moet met haar lenzen in slapen. Een vluchteling is er niets bij. Steun giro Willeke.

De volgende ochtend komt judoka Dennis van der Geest tijdens het ontbijt even z'n spierballen in taal bewijzen. Als Grote EO-Moraalridder roept hij Sandra ter verantwoording, wat ze toch bedoelt met haar tot vervelends toe gebruikte term 'Habbibabbi' en of ze daar dan ook haar twee gekleurde medekandidaten mee bedoelt. Zonder het eerst te vragen, gaat Dennis er al vanuit dat de zweverige Fareeda het een vervelende benaming vindt, dat vindt ze niet. Yernaz zegt dat hij het wel een vervelend woord vindt, althans, vooral een raar woord. En dan komt werkloze heftruckchauffeur Martin met een fantastisch tegenargument: "Dat is jouw probleem en niet iemand anders probleem." Na fokking veertig minuten begint het programma pas echt. De drieweekse asielzoekers worden in een vrachtwagen gepropt, op weg naar de volgende drie afleveringen. Take care! Arme vluchtelingen...