Clicky

MoetDatNou: Heterdaadje
woensdag 14 januari 2015

Heterdaadje

“Mévrouw! Mévrouw met de rode jas!” Met de blik in zijn ogen als een kampbeul die een ontsnappende Jood betrapt, stuift hij af op de foutparkeerster. De mevrouw met de rode jas zet haar fiets tegen een muur, in de binnenstad van Den Haag. Dat is niet de bedoeling, volgens de Jan Salie op wiens felgele hesje 'Fietscoach' geschreven staat. Mijn vriendin en ik aanschouwen dit schouwspel, terwijl we op een bankje met onze beste Indonesische manieren, Indonesische plakkerige rijsthapjes naar binnen werken.
Ik baal ervan dat ik niet met de fiets ben, dan had ik de 'Fietscoach' nog wat kunnen sarren. “Oh, is hier niet goed?” “En hier, meneer de Fietscoach, is het hier tegen deze loempiawagen wel goed? Oh, en wat als ik hem in deze etalage parkeer?”

Maar dan kom ik op 't idee om zelf coach te worden. Voor alles. Zo maak ik het leven voor mezelf een stuk aangenamer. Mijn vriendin en ik beginnen wild te fantaseren: Ik word 'Rijcoach'. Nooit meer in een veel te drukke rij bij de Appie. “O, pardon meneer, deze rij is te lang, ik moet u dringend verzoeken de rij te verlaten”. “Mevrouw? Die doperwtjes zijn prima, maar voor dat maandverband, die koetjesreep en het pak melk, wordt u in deze rij niet geholpen.” Of ik koop een felgeel hesje met daarop 'Scootmobielcoach', en beboet zonder pardon iedereen met obesitas die zo'n ding bestuurt. 'Kapselcoach' is ook nog een optie, “Mevrouw met de rode stekels! Mevrouw, u heeft rode stekels, ik ben genoodzaakt deze te verwijderen. Dank u wel, mevrouw.” Of ik ga als 'Sigaretcoach' als een bezetene iedereen die een peuk op straat gooit hinderlijk achtervolgen. Misschien is 'Winkelcoach' wat; “Mevrouw, u staat op het punt de Primark binnen te lopen. Kinderarbeid is hier traditie”, “Meneer, u loopt nu Hunkemöller binnen. Dat lijkt me niet de bedoeling”.

Ondertussen hobbelt de Fietscoach nog altijd fanatiek achter de foute fietsfandalen aan. Dan loopt hij iemand tegemoet, die hij feliciteert met z'n nieuwe baan. Het felgele hesje van de oud-Fietscoach heeft plaats gemaakt voor een grijs pak, met in zijn hand een aktetas. Fietscoach brengt je nog ergens, dames en heren. Een half uur later lopen mijn vriendin en ik door de winkelstraat, wanneer mijn vriendin zich doodschrikt. Een verschrikkelijk kabaal in haar oor. We kijken naar links en zien een nietsvermoedende mevrouw haar fiets parkeren.

Deze column werd eerst gepubliceerd op Metronieuws.nl