Clicky

MoetDatNou: Stop zinloos geweld, stop anti-pest campagnes
zondag 30 december 2012

Stop zinloos geweld, stop anti-pest campagnes

Met kerstmis kreeg hij niet het cadeau dat hij wilde hebben, dus had hij dit jaar een kut kerst.
Tim Ribberink en Fleur Bloemen werden hun hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Gedreven tot zelfmoord maakten zij geen kut kerst meer mee. Net na kerst was er gisteravond een stille tocht voor Fleur. Waarom zelfmoord? Pesten. Dus stop het pesten! Start de anti-pest campagnes! Of niet?


Pestslachtoffers zijn altijd net wat anders dan anderen. Ze hebben eigenaardige eigenschappen, mankeren wat en zijn vaak per definitie ook al geen kampioenen in socializen. Ik heb aan alle kanten gestaan. Als pestslachtoffer voel je je ultiem zwak. Als buitenstaander kijkende naar het pesten, zie je hoe zwak de pesters zijn. Als pestkop heb je pret met de zwaktes van het pestslachtoffer, maar handel je totaal niet rationeel. Je voelt onbewust een verbondenheid met medepestkoppen. Samen sta je sterk, ook als pester. Het voelt heerlijk om bij een groep te horen, om als groep te groeien tot ongekende hoogtes door buitenstaanders uit te schakelen.

Men is altijd aan het concurreren; concurreren om de beste te zijn en concurreren om jezelf te bewijzen.
Men moet zichzelf keer op keer bewijzen, tegenover iedereen. Of het nou tegenover jezelf is, tegenover je baas, je leraar of je vriend. Je moet jezelf bewijzen. De maatschappij draait op concurrentie en assertiviteit.
Toon je geen concurrentie en assertiviteit, dan ben je een loser. Al ben je nog zo intelligent en gedreven. In deze verziekte samenleving ben je dan domweg een mislukkeling.
Je bedoelt het alleen maar goed en het liefst zou je willen dat iedereen gelijk was. Nee lul! Zo werkt dat niet! De mens is niet gemaakt om gelijk te zijn en zal dat ook nooit zijn.

En die pestslachtoffers die niet gelijk zijn, zijn altijd onzeker en durven niets te beginnen tegen het gepest. Of ze proberen terug te blaffen, maar stralen nog altijd totale miezerigheid uit, en worden bij een poging in hun waffel uitgelachen. Sommigen proberen van alles en overwinnen het gepest, omdat zij zich uiteindelijk niet meer laten pesten, het doet ze niets meer. Anderen mislukken en maken een eind aan hun bestaan. Doen ze dat niet, dan blijven ze hun leven lang onzeker en komen nergens.

Anti-pest campagnes helpen geen flikker. Pesten is een onderdeel van de mens en zal dat altijd blijven. En simpel als de mens is, zal ze dat onderdeel nimmer uit handen geven. Pesters denken bij hun daden niet veel na, zijn kortzichtig en hebben geen baat bij verandering. Zoek de oplossing niet bij hen maar bij degene die verandering wil. Logischerwijs werkt dat soepeler.

Het pesten moet niet stoppen, het is te idealistisch en onhaalbaar. Doe alsof de pesterijen geen indruk maken, uiteindelijk maken die pesterijen ├ęcht geen indruk meer. Het pestslachtoffer heeft de touwtjes in handen, of het wel of geen pesten is.