Clicky

MoetDatNou: Rutger Castricum overleden
zaterdag 27 oktober 2012

Rutger Castricum overleden

Journalist en presentator Rutger Castricum is overleden.

Dat bevestigt de publieke omroep PowNed, waar Castricum sinds het begin van de omroep verslaggever is voor het programma PowNews, niet. De verslaggever die in 2008 bij het grote publiek bekend werd, na een interview met voormalig minister Ella Vogelaar, is 33 jaar geworden.

De journalistiek is langzaam maar zeker veranderd na de taboes die door Rutger Castricum werden verbroken. Politici komen minder snel met iets weg en zijn meer mens geworden.

In een samenleving als deze, waar alles continue blijft veranderen is het inmiddels weer tijd voor vernieuwing. Castricum zette zich af tegen de gevestigde orde en de 'babyboomers'.
Voor de nieuwe generatie spelen die betweterige babyboomers zelfs helemaal niet meer mee in de maatschappij. Het is tijd voor die nieuwe generatie om de grenzen weer wat te verleggen.
Castricum verlegde de grens van het toelaatbare, tot en met het aanspreken van ministers op een 'neerbuigende toon'.

Castricum blijft dat nog altijd doen, maar men is allang gewend aan die omgang.
Alleen enkele babyboomers kunnen er nog maar moeilijk aan wennen.
De nieuwe generatie kent het nou wel en het begint hen zelfs te vervelen.
Rutger zal nu moeten proberen om terug naar het midden te gaan en daarin succesvol te worden. Voormalig shock jock Giel Beelen slaagde daarin, maar vooralsnog lijkt het Rutger redelijk te mislukken.

Rutger was de opvolger van o.a. Rob Muntz e.a. publieke persoonlijkheden en legde met GeenStijl en PowNed de weg open voor de nieuwe generatie journalisten, die nu op een nieuwe manier nog harder, directer en echter zullen zijn. Het is tijd voor de opvolging van het dode GeenStijl.

4 opmerkingen: