Clicky

MoetDatNou: Project X Haren - Waar ging het mis?
zondag 23 september 2012

Project X Haren - Waar ging het mis?

Iedereen heeft het erover of er vrijdagavond wel voldoende ME aanwezig was in Haren, maar moest die Mobiele Eenheid überhaupt wel zo duidelijk aanwezig zijn?

En waar was het voetbalveld gebleven?


Wat vrijdagavond een besloten verjaardagsfeestje had moeten worden, is uitgelopen op een burgeroorlog. Niets en niemand was nog veilig en werkelijk alles ging stuk.
Maar waar is het misgegaan?

Hét vinkje
Merthe Weusthuis plaatste een uitnodiging voor haar 16e verjaardag op Feestboek, met de bedoeling dat haar vrienden en familie naar haar feestje zouden komen, voor een gezellige avond.
Maar het was natuurlijk niet de bedoeling dat duizenden mensen, inclusief pers en tientallen met adrenaline volgepompte puistenkop-hooligans kwamen opdraven.
Helaas gebeurde dat wel, omdat die arme Merthe 'hét vinkje' vergat aan te klikken...

Het aandeel van de media
Enkele duizenden mensen lieten weten aanwezig te zijn, waarvan de meeste waarschijnlijk alleen maar 'voor de grap', oftewel: jongeren die niet echt van plan waren te komen.
Totdat de media aandacht schonk aan het verjaardagspartijtje.
Het feestje werd breed uitgemeten in de media, waarna het een enorme happening werd en het aantal mensen dat reageerde op de uitnodiging opliep met tienduizenden per dag.
Doordat overal in de media werd verteld dat er duizenden jongeren op af zouden komen en dat de politie zou worden ingezet werd 'Project X' serieuzer en werden de jongeren steeds nieuwsgieriger.
Waar de potentiële feestgangers eerst nog onzeker waren over het aantal werkelijke aanwezigen en het daarom meer als grap zagen, leek het nu alsof er echt duizenden mensen op af kwamen, daarom gebeurde dat ook.

Verjaardagsfeestjesontkenning
Aan het begin van de avond was het in Haren nog vrij rustig en vooral gezellig, maar hier werd wel al de eerste en grootste fout van de gemeente duidelijk. Er was niets georganiseerd.
De burgemeester van Haren, Rob Bats, was verschrikkelijk stom bezig door te ontkennen dat er een feest was: "ER IS GEEN FEEST, IK HERHAAL: ER IS GEEN FEEST!!1!1 KOM NIET NAAR HET FEEST WANT HET IS ER NIET!!11!1"
Eerst werd een voormalig voetbalveld aangewezen als alternatieve locatie, maar later tóch weer niet.
Uit 'Haren de Krant': "De gemeente laat weten dat beslist niet de indruk mag worden gewekt dat op deze of een andere locatie een alternatief feest wordt georganiseerd". Door die verjaardagsfeestjesontkenning hoopte de burgemeester de opkomst te minimaliseren. Stom natuurlijk, want hierdoor werd men alleen maar nieuwsgieriger. Het gevolg hiervan was dat het een gedoogfeest was geworden en alles was een soort van half ongeveer een beetje afgesloten maar toch ook weer niet helemaal.

De rellen en nadrukkelijke aanwezigheid van de ME
Later op de avond sloeg de sfeer plots om: De Mobiele Eenheid werd uitgedaagd, straatmeubilair werd vernield en de lokale Albert Heijn werd geplunderd.
De wat minder intelligente jongeren vinden het namelijk leuk om te rellen; het is oorlogje spelen maar dan nog veel spannender, en door de overdosis adrenaline denken ze even niet aan de gevolgen. Maar... als je gepakt wordt is het opeens helemaal niet zo leuk meer!
Maar goed, die jongeren die overigens heus geen deel uitmaken goed georganiseerde 'hooligan-groepen', zoals nu veel gesuggereerd wordt, hadden wat knalvuurwerk meegebracht van huis (denk aan nitraten, cobra 6 etc.), om eens een avondje lekker te gaan rellen, wetende dat de Mobiele Eenheid aanwezig was.
Waarom is die Mobiele Eenheid dan zo nadrukkelijk aanwezig? Wat voor moeite kost het om de ME wel stand-by te houden, maar voor relschoppers niet zichtbaar op te stellen?
Hierdoor is er voor de hooligans weinig om tegen te vechten. Een enkel verkeersbord zou wellicht nog kunnen sneuvelen, maar zonder zichtbare ME zou de schade vele malen minder zijn geweest.
De kudde werd immers heftig opgehitst en uitgelokt door de aanwezige en angstige ME, wat die kudde logischerwijs alleen maar zag als uitdaging en dus niet als waarschuwing om te vertrekken.

De oplossing en conclusie
Mijns inziens was er één uitermate simpele oplossing: Het voormalige voetbalveld aanwijzen als alternatieve locatie, feest- en biertenten opzetten en de Mobiele Eenheid niet zichtbaar opstellen.
Hierdoor had de gemeente zelfs geld kunnen verdienen én waren de relschoppers veel beter onder controle te houden. Burgemeester Rob Bats had i.p.v. negatief, positief in de media moeten verschijnen en er een feest van moeten én kunnen maken. Het is een gemiste kans met grote gevolgen.
De burgemeester heeft een rampzalige fout gemaakt en de enige juiste optie nu is naar mijn mening om op te stappen.

Dit stuk verscheen eerder op StukTV.

1 opmerking: